Hoe houd je je energierekening als MKB-er laag zonder voor de aanpassingen direct de hoofdprijs te moeten betalen? Natuurvereniging Nivon is eigenaar van twintig complexen en kampeerterreinen. Om al die locaties energie te kunnen besparen, begonnen directeur Ron Manuel en vrijwilliger Kees Hogervorst klein. 

Om energie te kunnen besparen, moet je eerst weten hoeveel energie je bedrijf nu precies verbruikt. Vervolgens kun je aan de knoppen gaan draaien en er voor zorgen dat je effectiever energie gaat gebruiken. 

Omdat Nivon een flink aantal complexen onder z’n hoede heeft en op de meest complexen wat oudere gebouw staan, begonnen Hogervorst en Manuel hun duurzaamheidsreis met het in kaart brengen van het energieverbruik van Nivon. Hun doel is om per 2024 nog slechts de helft van energie te gebruiken dan Nivon in 2012 deed.

“Voor elektra zaten we in 2019 op 37 procent. Voor gas lopen we wat achter, 22 procent”, vertelt Hogervorst. 2020 telt hij niet mee. “Dat was een coronajaar, die cijfers zijn niet representatief.”

Zodra de mannen begrepen waar er binnen hun bedrijf energie weglekte, konden ze grotere aanpassingen maken. “We hebben bijvoorbeeld bij de oudere complexen alle leidingen en kruipruimtes geïsoleerd, het sluipverbruik van koelkasten aangepakt en overal led-verlichting geïnstalleerd”, legt Hogervorst uit. 

Grote stappen maken zonder hoge kosten

Met deze ‘simpele’ ingrepen zijn een aantal kampeerterreinen al goed op weg om de 2024-doelstelling van Nivon te halen. Zo is de natuurcamping De Grutto in Zuid-Holland al energieneutraal. De zonnepanelen en zonnecollectoren op het dak van het campinggebouw en een warmtepomp zorgen daarvoor. 

Maar voor Nivon is De Grutto nog een uitzondering. “Het is helaas niet zo dat we geld op de plank hebben liggen om al onze cv-ketels te vervangen door duurzame warmtepompen”, zegt Nivon-directeur Ron Manuel. “Op de plekken waar we nog geen grote stappen kunnen maken, zoals warmtepompen, proberen we slim met energie om te gaan. We verwarmen alleen de kamers die op dat moment worden gebruikt. Zo valt er op energiegebied nog wel wat te winnen.”

5 tips om ook de energierekening van jouw bedrijf te verlagen

Marijn de Boer is energieadviseur bij Energiepartners, een partner van Greenchoice, en bezoekt regelmatig bedrijven die op energie willen besparen, maar niet direct de financiële ruimte hebben om in een warmtepomp of zonnepanelen te investeren. 

Volgens de Boer kan ieder bedrijf met simpele aanpassingen al een hoop energie besparen. Hij deelt vijf tips die je direct kan toepassen:

1. Verlaag de ingestelde ruimtetemperatuur.  Elke graad verlaging levert zes procent besparing per jaar op.

2. Monitor het energieverbruik met een slimme meter. Door monitoring kan je sluipverbruikers identificeren zoals apparaten die continu stroom verbruiken en ventilatie die continu aan blijft staan.

3. Stel de juiste nacht en weekendverlaging in voor de verwarming. Als je pand wordt verwarmd met radiatoren, stel dan een nachtverlaging in van vijf graden. De temperatuur kan je al een half uur voor sluitingstijd verlagen om zo min mogelijk energie te verspillen. Stel de temperatuur één of twee uur voor openingstijden weer in naar de gewenste temperatuur.

4. Schakel ventilatie uit buiten openingstijden. Een ventilatiesysteem kan veel energie verbruiken als deze continu aan staat en zuigt ook warme lucht af, als deze buiten openingstijden aan blijft staan. Schakel de ventilatie minimaal een uur voor openingstijd wel weer in, zodat de ruimtes voldoende frisse lucht krijgen voordat er weer mensen binnenkomen.

5. Schakel verlichting buiten openingstijden uit. Wees kritisch op de hoeveelheid verlichting die ’s nachts brandt. Buitenverlichting kan eventueel met bewegingssensoren geschakeld worden om toch een vorm van inbraakbeveiliging te hebben.

Laat je inspireren door deze 11 bedrijven en start ook met verduurzamen

Het duurzaamheidsverhaal van Nivon is een van elf verhalen uit het Greenchoice eBook “Hoe verduurzaamt Zakelijk Nederland?”. Laat je inspireren door de ervaringen van bedrijven als DELA, DUWO, de Apenheul en het Van Gogh Museum. 

Download het Greenchoice eBook “Hoe verduurzaamt Zakelijk Nederland?” hier helemaal gratis, je hoeft zelfs je gegevens niet achter te laten.